Niet elke dag wordt de auteur van een academisch artikel over literatuur uitgenodigd om het er in een radioprogramma over te hebben, maar begin dit jaar overkwam het Kevin Absillis toen hij op Platform Leest zijn reeks over Hendrik Conscience aan het publiceren was. Het zegt iets over de positie van Conscience in de Vlaamse samenleving, maar natuurlijk ook over het onderwerp van de reeks: het vermeende racisme van de man waarover nog altijd spreekwoordelijk wordt beweerd dat hij de Vlaming heeft leren lezen. Kevins Leest-reeks is nu deels verschenen in WT, Wetenschappelijke Tijdingen, het academische tijdschrift over de studie naar de Vlaamse Beweging (ook op Folio). Een mooi moment om het in de podcast te hebben over de neerlandistische omgang met de vroege literaire Vlaamse Beweging.

Gasten zijn:

Kevin Absillis zelf, hoofddocent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen, auteur van onder meer Vechten tegen de bierkaaieen boek over uitgeverij Manteau, edities van Pallieter van Felix Timmermans en De verwondering van Hugo Claus en samen met Kris Humbeeck en onze andere gast samensteller van een opstellenbundel over Conscience, De Grote Onleesbare.

Janneke Weijermars, universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Groningen waar ze de afgelopen jaren onder meer publiceerde over de vroege geschiedenis van de Neerlandistiek, de Nederlandse Waterloo-literatuur en Prudens van Duyse. Ze is echter ook, net als Kevin en uw gastheer Geert Buelens, in Antwerpen gepromoveerd (in haar geval op Stiefbroeders. Zuid-Nederlandse letteren en natievorming onder Willem I 1814-1834).


 


Links:
•  Het boek De verbeelding van de leeuw waarin Kris Humbeeck oproept om de geschiedenis van de Vlaamse Beweging vóór 1830 te bestuderen.
•  De nieuwe Conscience-biografie Voor moedertaal en vaderland van Johan Vanhecke.
•  Het in de podcast genoemde artikel in De Lage Landen over de Vlaamse intellectuelen en het Belgische koloniale project.
•  Online Encyclopedie van het Romantisch Nationalisme in Europa.
•  De online versie van de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging.
•  De door Janneke begeleide Masterscriptie van Anke Wymenga met een editie en interpretatie van de correspondentie van Prudens van Duyse en Maria Doolaeghe.
•  De hut van tante Klara (1865) van Johanna Desideria Courtmans-Berchmans.
•  Een recensie van het proefschrift van Liselotte Vandenbussche, Het veld der verbeelding. Vrijzinnige vrouwen in Vlaamse literaire en algemeen-culturele tijdschriften (1870-1914).
•  Niet genoemd in de podcast, maar hier wel op zijn plaats: Marie Elisabeth Belpaire: gender en macht in het literaire veld, 1900-1940 van Geraldine Reymenants.

 


Afbeelding:
Detail ‘VlaamseStrijdvlag’, Wikimedia Commons.

 

Dit is de vijfde aflevering van de podcast waarin Leest spreekt met o.a. neerlandici, literatuurwetenschappers en cultuurhistorici over actuele kwesties in de Nederlandse literatuur en cultuur. Luister mee met achtergrondgesprekken bij nieuwe publicaties, onderzoeksprojecten en maatschappelijke discussies.

Abonneren:
Spotify |  Google Podcast | Apple Podcast