Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Opening online tentoonstelling Keuzes in oorlogstijd

30 oktober

Op 30 oktober opent de online tentoonstelling Keuzes in oorlogstijd. In de Tweede Wereldoorlog kwamen studenten en hoogleraren voor moeilijke keuzes te staan: het al dan niet tekenen van de loyaliteitsverklaring, meewerken met de bezetter of in het verzet gaan, of noodgedwongen onderduiken. Aan de hand van stukken uit de Leidse collecties worden hun keuzes en dilemma’s in oorlogstijd belicht. De opening van de tentoonstelling is om 15.00 uur online via de UBL-website te volgen.

Programma

Tijdens de opening van Keuzes in oorlogstijd wordt de online tentoonstelling door verschillende experts ingeleid, maar is er ook tijd voor reflectie en een persoonlijk verhaal.

Yra van Dijk, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, interviewt schrijver Stefan Hertmans over zijn recent verschenen roman De opgang waarin hij een Vlaamse SS’er volgt, die bijdroeg aan de onderdrukking en vervolging van zijn landgenoten, en met zijn politieke keuzes zijn familieleven onder hoogspanning zette, bijvoorbeeld omdat zijn pacifistische echtgenote zich niet in de keuzes van haar man kon vinden.

Student Nathalie Haak gaat met vakreferent Tommy van Avermaete in gesprek over haar onderzoek naar het boek Van den vos Reynaerde. Dit boek, gepubliceerd in 1941, werd geschreven door de Vlaams-Nederlandse collaborateur Robert van Genechten, procureur-generaal in Den Haag, waarvoor hij zich had gebaseerd op de middeleeuwse fabel. Het boek werd bewerkt tot een tekenfilm maar deze werd nooit uitgebracht. Een fragment uit de film zal tijdens de opening te zien zijn.

Afsluitend vertellen de makers van de tentoonstelling,studenten Ilse La Brijn en Márton Biró, het verhaal achter enkele stukken uit de tentoonstelling.

Locatie

online

Organisator

Universiteit Leiden