Onlangs verscheen het boek Key Terms in Comics Studies, het project van een jarenlang internationaal samenwerkingsverband dat probeert enige theoretische en methodologische orde te scheppen in dit boomende veld – een ideale aanleiding dachten wij, om het in onze podcast te hebben over dit onderzoeksgebied, over de stripcultuur- en infrastructuur in de Lage Landen, over Museumpleinstrips en de fenomenale aanwezigheid van zowel Japanse als Amerikaanse beeldverhalen in de mondiale cultuurindustrie. Geert Buelens gaat voor deze aflevering in gesprek met twee gasten: Rik Spanjers en Eva Van de Wiele.



Rik Spanjers, een van de samenstellers van het boek, is in 2019 gepromoveerd op de representatie van de Tweede Wereldoorlog in strips en als docent afwisselend (en veelbetekenend) actief in verschillende opleidingen Media Studies en Nederlands, op dit moment aan de Universiteit van Amsterdam.

Eva Van de Wiele legt in Gent de laatste hand aan een proefschrift over Spaanse en Italiaanse stripverhalen voor kinderen – een onderdeel van het grotere onderzoeksproject Children in comics. An intercultural history from 1865 to todayZe is ook, net als Rik, redacteur van het online platform 9e kunst.

 


Kwamen voorts aan bod:

Aanraders van Rik:
  1.  Ben Gijsemans – Aaron (2020) (met een recensie door Eva)
  2.  Shigeru Mizuki – Onwards towards our noble deaths (1991) (en de recente tentoonstelling op Festival Angoulême)
Aanraders van Eva:
  1.  Richard McGuire – Here (2014)
  2.  David Mazzucchelli – Asterios Polyp (2009)
  3.  Paolo Bacilieri – Fun (2014)

Afbeelding:
愚木混株 Cdd20 via Pixabay