Luistertip van de redactie:
Stop de sloop, een nieuwe maandelijkse podcast over hoger onderwijs, op initiatief van Tommy van Avermaete. In deze tweede aflevering staat precariteit in de academische context centraal. Ontstellend veel werknemers aan Nederlandse universiteiten werken – al dan niet langdurig – zonder een vast arbeidscontract of zijn uitzendkracht: docenten krijgen tijdelijke onderwijsaanstellingen, postdoctoraal onderzoekers werken vaak op contracten van enkele jaren, en schoonmakers werken via outsourcing. Werken op een tijdelijk contract aan de universiteit, hoe ziet dat eruit?

Wat zijn de gevolgen van het werken op tijdelijke contracten, en voor wie?

Welke effecten heeft het op het welzijn van werknemers? En wat zou het betekenen voor de universiteit als van de ene op de andere dag alle tijdelijke werknemers en uitzendkrachten zouden verdwijnen? En zorgt precariteit er niet voor dat mensen met een toch al nadelige maatschappelijke uitgangspositie – of het nu gaat om klasse, gender, etniciteit – nóg moeilijker aan het werk komen in een academische omgeving? Over deze en andere vragen gaat Tommy van Avermaete in gesprek met Sarah Burton (Robert Gordon University), Lieke Smits (Universiteit Leiden), Andrea Reyes Elizondo (Universiteit Leiden), een anonieme medewerker van de Wageningen Universiteit, Renske Janssen (Universiteit Leiden), schrijver en onafhankelijk onderzoeker Mathijs Tratsaert, en Arnout van Ree (Universiteit Leiden).

De sound editing voor deze aflevering is gedaan door Tommy van Avermaete.
De tunes zijn gemaakt door Bram Ieven.

 


Ook terug te beluisteren: aflevering 1

Hoe moet de strijd van de academische gemeenschap tegen de onderwijsbezuinigingen eruitzien?

In de eerste aflevering van Stop de Sloop is te gast Frans-Willem Korsten, hoogleraar ‘Literatuur, Cultuur en Recht’ aan de Universiteit Leiden. Tommy van Avermaete gaat met hem in gesprek over de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs, maar ook over de bredere context waarbinnen die plaatsvinden. Is de zorgwekkende snelheid waarmee in de Verenigde Staten de rechtsstaat en het hoger onderwijs de kop wordt ingedrukt een voorbode van wat er in Nederland staat te gebeuren? Hoe moet de academische gemeenschap zich teweer stellen tegen de aanval op de universiteiten? Wat is daarbij de rol van universitair bestuurders, en wat zou die rol moeten zijn? En is de vanzelfsprekendheid waarmee geesteswetenschappers over het belang van hun eigen vakgebieden praten eigenlijk wel terecht? Of vraagt deze situatie, al is de druk nog zo groot, om een kritische blik die óók naar binnen is gericht?

Ook brengt Stop de Sloop in deze aflevering verslag uit van de stakingsbijeenkomst in Leiden op 10 maart 2025. Dat was de aftrap van een landelijke estafettestaking uit protest tegen de aangekondigde bezuinigingen en de aanval op het hoger onderwijs. Nadat in november duizenden onderzoekers, docenten, hoogleraren, ondersteunend personeelsleden en studenten op het Malieveld demonstreerden, is staken de volgende stap om de druk op te voeren op politieke partijen, die binnenkort in de Eerste Kamer gaan stemmen over de onderwijsbegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De sound editing voor deze aflevering is gedaan door Tommy van Avermaete.
De tunes zijn gemaakt door Bram Ieven.


Afbeelding:
Jesper Lindborg, Google DeepMind via Pexels.